Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Groene aanslag op de stam van een fruitboom

Groene aanslag op de stam van een fruitboom

Frank Houweling

Gepubliceerd op 07-02-2023
Geschreven door Frank Houweling

Appelboom Gold Sensation met korstmos Als het winter is geworden valt het je ineens op. De ooit zo mooie bruine stam van je fruitboom is helemaal groen geworden door algen en korstmossen. Misschien vind je het niet zo mooi? Of ben je bang dat deze mossen schadelijk zijn voor de fruitboom? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten van algen en mossen bij fruitbomen.

Groene aanslag door boomalgen en korstmossen

De groene aanslag op een boomstam heeft dezelfde herkomst als groene aanslag op je houten terras of vlonder: algen. Deze boomalgen groeien meestal aan de zonkant van de boom, en genieten van de ideale plek om te groeien. Groene boomalgen zijn niet schadelijk voor de boom zelf. Je kunt ze dus gerust laten zitten. De boomalgen laten een vrijwel egale lichtgroene kleur zien over een groot gebied van de stam.

Korstmos en boomalgen op de stam van een appelboom

Op de stam van een appelboom kan je al snel wat boomalgen en korstmossen vinden. Gelukkig zijn deze niet schadelijk.

 

Ook korstmossen, de dieper groene plekken zoals in het midden van de bovenstaande foto, zijn geheel onschuldig. Ook deze mossen genieten van de ideale plaats die een boomstam is, maar geven verder geen schade aan de boom zelf. Vooral op appelbomen komen korstmossen vaak voor.

Groene aanslag toch verwijderen

Deze groene aanslag door boomalgen en korstmossen kunnen dus helemaal geen kwaad. Maar misschien vint je het helemaal niet mooi? Dan kun je ze verwijderen met een speciale boomreiniger.

Let daarbij wel op het volgende:

  • Gebruik algenreiniger die specifiek geschikt is voor gebruik op bomen. Algemene 'algenreiniger' is bedoelt voor dood hout zoals een terras, en zeer schadelijk voor de boom. Ook "oma weet raad" zijn zeer schadelijk voor fruitbomen en kunnen niet gebruikt worden.
  • Probeer korstmossen niet "los te snijden" van de stam. Hierdoor kun je de bast van de boom beschadigen, en een (ernstig) beschadigde bast kan schimmelziektes veroorzaken. 

Groei van mos voorkomen

Lei perenboom snoeien Korstmossen komen vooral voor op vochtige, warme plekken. Door de fruitboom elk jaar goed open te snoeien verminder je de groei van mos aanzienlijk. Licht en lucht zullen de boom minder interessant maken voor mossen, en als bijkomend voordeel is de boom ook gezonder en geeft hij meer fruit.

Schadelijke verkleuringen

Andere vekleuringen aan takken en stammen kunnen wel schadelijk zijn. Let vooral op bij zwarte en rode plekken. Zwarte plekken kunnen een schimmelziekte of vorstschade aanduiden. Rode plekken duiden vaak een schimmel- of bacteriele infectie aan, zoals vruchtboomkanker. Al deze zaken zijn wel schadelijk voor een fruitboom.

Aantasting door schimmel op tak van abrikozenboom

Deze abrikozenboom heeft een schimmelaantasting, te zien door de rood-zwarte verkleuring aan de hoofdtak en witte schimmelsporen aan de linker zijtak.

Andere mossen

Andere mossen op de stam zoals levermos of fluweelmos kunnen wel schadelijk zijn voor de boom. Als deze mossen zich in zijtakken nestelen is het verstandig om deze zijtakken weg te snoeien. Als ze zich op de stam bevinden is het vaak een teken dat de boom oud en zwak is geworden. Je kunt natuurlijk wel proberen om de mos te verwijderen, om het tij te keren. Waar korstmossen hard en "korstig" zijn, zijn andere mossen zacht. Vaak gaat de groei van andere mossen in een fruitboom gepaard met andere problemen, zoals afsterven van takken, slechte groei, slechte oogst en een slechte bladkleur.

Paddestoelen

Zwavelzwam op stam Ook paddestoelen die uit takken of de stam groeien zijn slecht nieuws. Ook hier gaat het vaak om een boom die niet lang meer te gaan heeft. De paddestoelen zijn de 'vruchten' van een schimmelinfectie die waarschijnlijk een groter deel van de boom heeft geinfecteerd. Bij veel zwammen en paddestoelen is kap jammer genoeg onoverkomelijk, maar bij de zwavelzwam (komt voor bij pruim, kers en tamme kastanje) is behandeling nog mogelijk.

Meer informatie over paddestoelen, en specifiek de veelvoorkomende 'zwavelzwam' vind je hier:

Referenties

Foto van zwavelzwam op stam in Stuttebosch in de lendevallei, provincie Friesland, door Agnes Monkelbaan (bron). CC BY-SA 4.0 licentie.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie