Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 12:00 tot 17:00

Welke druiven worden gebruikt voor Nederlandse wijnen?

Welke druiven worden gebruikt voor Nederlandse wijnen?

Frank Houweling

Gepubliceerd op 21-11-2022
Geschreven door Frank Houweling

Door klimaatverandering wordt Nederland steeds warmer, en daardoor wordt de Nederlandse wijn steeds beter. Maar deze wijnen zijn niet de wijnen zoals we die al jaren kennen uit Zuid-Europa en Zuid-Amerika. Vaker zijn het moderne, schimmelresistente rassen die ook beter op onze kou zijn toegerust. Maar welke druiven zijn dat nu? In dit artikel lees je er alles over!

Moderne rassen

Deze rassen zijn modern en goed resistent tegen schimmelziekten. Zeker de moeite waard, maar misschien wat minder bekend onder de wijnkenner.

Witte wijndruif 'Solaris'

Tros van witte wijndruif Solaris Modern is altijd een relatief begrip. In 1975 is dit prachtige ras gevonden in Freiburg. De zonnige naam Solaris verwijst naar de groeikracht en de vroege rijping. Ook de kleur, een felle geel-witte druif, past goed bij het thema.

Vooral die vroege rijping heeft ervoor gezorgd dat de Solaris een doorbraak was in de wijnteelt. Dit ras kan namelijk goed afrijpen in een kouder klimaat zoals de onze.

Solaris is schimmelresistent, relatief onderhousvrij en geeft een hoge productie. De druiven hebben een goede smaak en een hoog suikergehalte, wat ze vooral geschikt maakt voor fruitige wijnen die doen denken aan chardonnay. Deze druif wordt vaak gecombineerd met Johanniter, een ander ras uit deze lijst, wat de smaak goed doet. Bekijk Solaris wijnen.

Blauwe wijndruif 'Regent'

Een andere bekende in de Nederlandse wijngaard is de Regent. Ook dit ras is in Duitsland gevonden, maar dan nog iets eerder. In 1967 vond prof. dr. Gerhardt Alleweldt het ras in Rijnland-Palts.

Het ras is toen enige tijden onder kwekersrecht beschermd, maar inmiddels vrij beschikbaar. Karakteristiek voor de plant is de sterke ziekteresistentie, vroege rijping en goede aanpassing op koude klimaten zoals de onze. 

De wijn van de Regent is niet erg toegankelijk. Hij is rijk aan tannine en doet denken aan een Bordeaux. Vaak wordt hij dan ook gecombineerd met een andere druif zoals Rondo, Dornfelder of Pinot Noir. Ook de opbrengst is niet de allerhoogste, ook al is deze voor de hobbyist meer dan genoeg. Bekijk Regent wijnen.

Blauwe wijndruif 'Dornfelder'

De blauwe wijndruif Dornfelder is een stuk minder bekend dan de Regent. Zonde, want dit ras is zeer goed geschikt voor de Nederlandse wijngaard. Het is net zoals Regent een blauwe, schimmelresistente druif die goed geschikt is voor koudere klimaten. Maar deze druif heeft een hogere productiviteit en de wijn is ook toegankelijker.

Waar de Regent vooral gebruikt wordt voor een volle, rode wijn wordt van de Dornfelder vaak een rosé of sprankelende wijn gemaakt. Bekijk Dornfelder wijnen.

Witte wijndruif 'Johanniter'

Er is geen naam die Duitser klinkt dan Johanniter, en deze geeft dan ook de afkomst prijs van deze wijndruif. Johanniter lijkt een beetje op Dornfelder, in het opzicht dat het een kwaliteitief zeer goede druif is die eigenlijk nog veel te weinig in Nederland wordt aangeplant. In kleine noordelijke gebieden in Duitsland en Zwitserland wordt deze druif wel regelmatig aangeplant.

Johanniter is een witte druif, en net zoals Solaris gevonden in Freiburg, door Dr. Johannes Zimmermann. Het ras is goed ziekteresistent, vooral tegen meeldauw, en kan ook goed groeien in koude klimaten. De productiviteit is redelijk hoog.

Wijnen die gemaakt zijn van Johanniter zijn licht en fruitig, en doen wat denken aan Riesling. Bekijk Johanniter wijnen.

Tros van de Johanniter wijndruif

Johanniter is een zeer aantrekkkelijke witte druif, met mooi gevormde trossen.

Witte wijndruif 'Phoenix'

Tros van de Phoenix wijn en consumptie druifPhoenix is één van de meer veelzijdige druiven in deze lijst. Hoewel de Phoenix origineel gevonden is als wijndruif (Siebeldingen, 1964) is het ook een zeer geschikte consumptiedruif. De trossen zijn mooi gevormd met zoete, grote druiven met een dunne schil. Hierom adviseren wij het ras vaak als consumptiedruif.

Toch maakt dit de druif niet minder geschikt als wijndruif. Het ras wordt met enige regelmaat aangeplant in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Hier is hij vooral populair om aan te planten op plaatsen met relatief wind, omdat Phoenix als één van de weinige rassen hier goed tegen opgewassen is. Ook in Nederland is dit geen onnodige eigenschap. Door de hoge, regelmatige productiviteit en de redelijk goede zietkeresistentie is dit ook een gemakkelijke druif om te kweken.

Omdat Phoenix geen europeese druif is, maar een kruising tussen de europeese druif en de amerikaanse wilde druif (Vitis lambrusca), werkt het ras nogal eens wat argwaan op van de vinoloog. Dat is zonde, want deze druif heeft weinig tot geen foxy bijsmaak en is goed geschikt voor het maken van een droge, witte mengwijn met smaaktonen van vlierbloesem, salie en dragon. Bekijk Phoenix wijnen.

Blauwe wijndruif 'Rondo'

Druiven van blauwe wijndruif Rondo Rondo is een druif in ons assortiment met een steigende interesse onder wijnbouwers. Net zoals de Phoenix gaat het om een hybride kruising tussen de europeese en amerikaanse druif. Het ras is gevonden in 1964 door Vilém Kraus in toenmalig Tsjecho-Slowakije.

Net zoals alle eerder genoemde druiven heeft dit ras de allerbelangrijkste eigenschappen voor teelt in Nederland: een vroege rijping, resistentie tegen kou en veel voorkomende schimmelziekten. Door de uitstekende rijping in koudere gebieden wordt Rondo tegenwoordig aangeplant in heel Noord-Europa, waaronder zelfs Zweden. 

Hoewel het ras voor een lange tijd beschermd is geweest onder het kwekersrecht, kan het tegenwoordig vrij worden aangeplant. 

De Rondo wordt toegepast voor de productie van rode wijn van hoge kwaliteit, met een diepe en donkere kleur en een sterk aroma van rood fruit, vol van tannines. Bekijk Rondo wijnen.

De klassiekers

Deze druiven zijn al jaren bekende en klassieke wijndruiven. Maar ze zijn niet alleen geschikt voor Frankrijk of Zuid Duitsland. In warme plaatsen in Nederland kunnen met deze rassen ook goede resultaten behaald worden.

Blauwe wijndruif 'Pinot Noir'

Glas Champagne. Champagne kan gemaakt worden van Pinot Noir. Veel klassieker dan de Pinot Noir kan je niet gaan. Dit ras, ook bekend onder de naam Spätburgunder, is bekend door de prachtige lichte rode wijn die ervan gemaakt wordt, maar natuurlijk ook door de beroemde franse Champagne die vaak van deze druif gemaakt wordt. Het ras is zeer oud, maar nog steeds mateloos populair door de geweldige smaak en veelzijdigheid.

Pinot Noir is zeker geen makkelijke druif. Het ras heeft het al snel te warm, en heeft dus een wat koeler gebied nodig. Het champagnegebied, in het noordelijkste puntje van Frankrijk, begint langzaam maar zeker te warm te worden, waardoor deze druif dus langzaam maar zeker naar Nederland komt.

Dat de druif liever in een wat koeler gebied geplant wordt betekent niet dat het in Nederland overal warm genoeg is. Dit blijft natuurlijk wel een franse druif! Plant de Pinot Noir dus het liefst op een warme, beschutte plaats, zonder al te veel wind.

Pinot Noir druiven moeten worden gedunt om het rendament te verlagen. Alleen zo kan een wijn met hoge kwaliteit worden verkregen. Correct onderhoud is bij een Pinot Noir echt een must.

Geen druif voor beginners, wel de ultieme druif voor een geweldige Nederlandse wijn. Bekijk Nederlandse Pinot Noir wijnen.

Witte wijndruif 'Riesling'

Riesling is een zeer oude klassieker uit Duitsland. Origineel uit de rijn-regio, deze druif is nog steeds mateloos populair in Duitsland en de Elzas. Vaak wordt het de beste druif uit de Duitse wijnstreken genoemd.

Het ras groeit vooral goed in koudere klimaten, wat het ras ook geschikt maakt voor Nederland. Toch is de rijping niet zo vroeg als je in Nederland zou willen, wat betekent dat de Riesling in Nederland alleen op de allerwarmste plaatsen geteelt kan worden. Dit kan op een warme, beschutte plaats buiten zijn, maar ook in de kas laat dit ras zich goed telen.

De witte wijnen die van Riesling gemaakt worden hebben over het algemeen veel zuren, waardoor ze lang bewaard kunnen worden. Hoewel Riesling wijnen vaak zoet zijn hoeft dat niet. Er worden tegenwoordig ook goede droge Riesling-wijnen gemaakt. Bekijk Nederlandse Riesling wijnen.

Experimenteren met andere druiven

Hoewel een aanzienlijk deel van de Nederlandse wijnproductie gebaseerd is op de druiven die hierboven genoemd staan, is dit zeker niet alles wat mogelijk is. Er zijn veel meer druiven die geschikt zijn om wijn van te maken, en vooral als hobbyist kan het experimenteren met nieuwe druiven én daarmee smaken zeker de moeite waard. Kijk daarom vooral ook eens naar andere wijndruiven in ons assortiment!

Ons assortiment Wijndruiven

Referenties

Foto van Johanniter druiven door Dr. Joachim Schmid, FG RZ, FA Geisenheim - Fachgebiet Rebenzüchtung und Rebenveredlung, Forschungsanstalt Geisenheim, Geisenheim/Rheingau. CC BY-SA 3.0 licentie.

Foto van Rondo druiven door Ursula Brühl, Julius Kühn-Institut (JKI), Federal Research Centre for Cultivated Plants, Institute for Grapevine Breeding Geilweilerhof - 76833 Siebeldingen, GERMANY.

Foto van glas champagne "Champagne at Sausage Emporium in Sonoma, California." door Sarah Stierch. CC BY 4.0 licentie.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie