Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

N207 afgesloten, winkel bereikbaar Door de afsluiting is er een omleiding. Onze winkel is gelukkig gewoon bereikbaar.

Meer informatie
10 leukste recepten met duindoorn bessen uit je eigen tuin

10 leukste recepten met duindoorn bessen uit je eigen tuin

Frank Houweling

Gepubliceerd op 31-08-2024
Geschreven door Frank Houweling

Duindoornstruik met bessen Duindoornstruiken zijn sterke planten die je langs zanderige duinen vindt en die ook perfect groeien in je eigen tuin. Ze vergen weinig onderhoud en bieden elk jaar een overvloed aan feloranje bessen. Wat duindoornbessen zo bijzonder maakt, is hun unieke, lichtzure smaak. Of je nu duindoornjam, een verfrissende smoothie of een bijzondere saus voor visgerechten wilt maken, deze bessen voegen altijd iets speciaals toe. Ontdek in dit artikel de leukste recepten met duindoornbessen die je hebt geplukt tijdens een strandwandeling of in je eigen tuin.

Super gezond

Of je de duindoornbessen nu in het wild plukt of uit je eigen tuin haalt, één ding is zeker: je plukt een bijzonder gezond stukje fruit. Duindoornbessen zijn een echte oer-Hollandse "superfood". Ze zitten boordevol vitamine C, zelfs meer dan sinaasappels, en zijn rijk aan antioxidanten, omega-vetzuren en vezels. Deze bessen versterken je immuunsysteem, bevorderen een gezonde huid en ondersteunen de spijsvertering. Kortom, duindoornbessen zijn een krachtige aanvulling op een gezond dieet.

Maar gewoon rauw uit de struik wordt nogal snel saai. Daarom is het handig om wat leuke recepten te hebben om met deze vitaminebommen aan de gang te kunnen.

Duindoornbessen aan tak

 

Duindoornbessen zijn super gezond.

Screenshot recept voor duindoornkoekjes Duindoornkoekjes en duindoorn vanille ijs

Er is geen plek waar ze zoveel van duindoorn weten als op de wadden. En niet voor niets vind je dit leuke recept dan ook op de touristische website van de waddeneilanden.

Deze heerlijke zoetzure koekjes en bijbehorend vanilleijs maken samen een heerlijk dessert die een chique restaurant niet zou missstaan, maar die net zo lekker smaakt uit eigen keuken.

Bekijk het recept

Screenshot recept duindoorn jam Duindoorn jam

De meest voor de hand liggende methode om aan de slag te gaan met die kilos aan zelf geplukte duindoornbessen, is toch wel het maken van duindoornjam. Deze jam is heerlijk met een aangename zoet-zure smaak, die wat doet denken aan sinaasappel. Erg smakelijk om 's ochtends op een toastje te doen, of door de yoghurt. Zo heb je direct ook je dagelijkse dosis met vitamine C binnen!

In dit recept kan je niet alleen lezen hoe je deze duindoornjam zelf thuis kunt maken, maar Ellen geeft ook wat handige tips voor het wildplukken van duindoornbessen.

Bekijk het recept

Screenshot recept pannacotta met duindoornsiroop Pannacotta met duindoornsiroop

Deze heerlijke zoet-zure citrussmaken werken niet alleen perfect voor jam. Duindoornbessen zijn ook heerlijk om smaak te geven aan desserts. BIjvoorbeeld in een (niet geheel klassieke) pannacotta met duindoornsiroop en verse duindoornbessen.

In dit recept van de Seasons zie je een voorbeeld van hoe lekker dit kan zijn!

Bekijk het recept

Screenshot kruidige duindoornlimonade Kruidige duindoornlimonade

In zijn artikelen in de Trouw verzamelt Samuel Levie bijzondere recepten met ingredienten van het seizoen. Als je het hebt over bijzondere ingredienten en eten met het seizoen, dan kan de oerhollandse duindoorn niet missen.

Niet voor niets heeft hij dus ook een artikel geplaatst over het maken van duindoornlimonade. Deze frisse zoetzure limonade is super zomers en werkt heerlijk met wat prikwater of (als je er helemaal een feestje van wilt maken) wat bubbeltjeswijn.

Bekijk het recept

Screenshot recept duindoornsap Duindoornsap (Engelstalig)

Hou je het liever simpel, natuurlijk en gezond? Dan is duindoornsap echt een ideale manier om duindoornbessen te verwerken. Door de besjes te pureren en zeven (om van de pitjes af te komen) hou je een fel gekleurde en extreem gezonde sap over. Waarschijnlijk wil je die sap wel wat bijzoeten, want anders is hij erg zuur. Het resultaat? Een extreme hoeveelheid vitamine C en anti-oxidanten waar je elke dag wel mee wilt beginnen.

Dit recept is extreem simpel en kan ook goed worden gemaakt met ingevroren duindoornbessen.

Bekijk het recept

Screenshot creme brulee met duindoornCrème Brûlée met duindoorn (Engelstalig)

Eerder hadden we het al over panna cotta met duindoorn. Maar panna cotta is niet het enige dessert dat heerlijk combineert met de friszure smaak van duindoorn. Ook crème brûlée kan fantastisch worden gemaakt met deze bijzondere bes.

Deze crème brûlée met duindoorn biedt een frisse twist op het klassieke dessert, perfect voor een indrukwekkend en smaakvol nagerecht.

Bekijk het recept

Screenshot recept cake met duindoorn Cake met duindoorn (Engelstalig)

Wil je iets nieuws en lekkers proberen? Deze duindoorncake is precies wat je zoekt! De friszure smaak van duindoorn gecombineerd met een zachte, zoete vulling zorgt voor een ware smaakexplosie. Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs en je hebt een onweerstaanbaar dessert.

Bekijk het recept

Duindoorn curd recept screenshot Duindoorn curd (Engelstalig)

Ook dit recept is net zoals de cake met duindoorn van de site "1 minute cake". Dat kan bijna geen toeval zijn, want deze duindoorn curd is echt perfect in combinatie met zo'n zachte en smakelijke cake. Uberhaupt gaat een goede lemon curd er bij mij atlijd wel in. Heerlijk als 4-uurtje op een scone of plakje cake.

En als je van limoenen zo'n lekkere curd kan maken. Waarom dan niet van duindoornbessen? Want deze gezonde bessen zitten ook vol met een fruitige friszure smaak, en heerlijke citrusaroma's.

Bekijk het recept

Duindoorn hotsauce recept screenshot Hotsauce met duindoorn (Engelstalig)

Je hebt het misschien al door met deze beschrijvingen. Ik ben een groot liefhebber van zoete gebakjes. Maar soms kan ik ook wel erg genieten van andere smaken. Zoals iets wat lekker pittig en pikant is! Bij ons in huis is dus zeker ook wel eens een flesje hotsauce te vinden.

Maar dan ben ik wel echt een liefhebber van een hotsauce die niet alleen maar super heet is. Het liefste heb ik een pikante saus die ook wat andere smaak meebrengt. Een gefermenteerde hotsauce met duindoorn is dan natuurlijk echt perfect. De pit van de pepers combineert dan oh zo fijn met het friszure en fruitige van de duindoornbessen.

Hoe je zo'n pittige saus zelf maakt? Dat lees je in het recept van OmegaFruit!

Bekijk het recept

Screenshot recept eendenborst met duindoorn Eendenborst met duindoorn (Engelstalig)

Het laatste recept uit onze top 10 is een hartig gerecht van Rick Stein: eendenborst met een duindoorn-, chili- en gember saus. Duindoorn wordt vaak met zoete gerechten gecombineerd, maar in dit recept zorgt het voor een verrassende hartige smaakervaring. Ontdek de unieke combinatie van smaken in dit heerlijke gerecht.

Bekijk het recept

Duindoorn in de tuin

De duindoorn heeft prachtige zilvergrijze bladren en heldere oranje bessen. Je kunt ook een duindoornstruik in je eigen tuin planten.

Duindoorn is een opvallende struik met zilvergrijze bladeren en natuurlijk heldere oranje bessen. Deze struik gedijt het beste in zandige, goed doorlatende grond en heeft veel zonlicht nodig. Duindoorn is zeer winterhard en droogteresistent, wat hem ideaal maakt voor kustgebieden.

De onderhoudsbehoeften zijn minimaal; jaarlijks snoeien helpt om de struik in vorm te houden en de vruchtproductie te bevorderen. Door zijn robuustheid en lage onderhoud, is duindoorn een uitstekende keuze voor natuurlijke tuinen en kustlandschappen.

Wil je meer weten over de duindoornstruik? Lees dan vooral hier verder:

Referenties

Foto van duindoornbessen (Hippophae rhamnoides) (titel) door Richard SutcliffeCC BY-SA 2.0 licentie.

Foto van tak met duuindoornbessen (paragraaf 'Super gezond') door gbohne from Berlin, Germany. CC BY-SA 2.0 licentie.
Foto van duindoorn struik (paragraaf 'Duindoorn in de tuin') door NinaraCC BY 2.0 licentie.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie