Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Help! mijn appelboom geeft geen appels

Help! mijn appelboom geeft geen appels

Frank Houweling

Gepubliceerd op 06-07-2023
Geschreven door Frank Houweling

Rode appels aan boom Appelbomen geven over het algemeen erg makkelijk vrucht. Toch krijg ik, vaak bij moeilijk bestuivende rassen zoals de goudreinette, de vraag waarom hij geen appels geeft. Dit kan diverse redenen hebben, waarvan de bestuiving de meest voorkomende is.

Stap 1: Is mijn appelboompje ziek?

Een ziekte weerhoudt de appelboom er van om vruchten te vormen. Dit is duidelijk te herkennen aan beschadigd blad of takken. De boom groeit nauwelijks en geeft ook weinig blad.

Stap 2: Staat mijn appelboom niet op de juiste grond?

Als de boom slecht groeit, en weinig blad vormt. Maar geen ziek blad heeft of veel beschadigde takken. Kan het ook zijn dat hij op een slechte grond staat. Vaak is de grond niet te arm, maar te droog of juist te nat. Kijk dus eens naar de structuur of de grond. Als er plassen blijven staan of als de grond juist kurkdroog is kunt u contact met ons op nemen om de grond te verbeteren.

Stap 3: Wordt mijn appelboom niet bestoven?

Een niet bestoven appelboom is makkelijk te herkennen. De appelboom zal bloesem vormen, maar deze bloesem zal er helemaal afvallen na de bloeiperiode. Dit betekent dat de appelboom geen stuifmeel van een andere appelboom heeft mogen ontvangen. Dit probleem is ook makkelijk op te lossen als u de naam van de appelboom nog heeft. Neem hiervoor contact op, of kijk op onze online bestuivingstabel.

Stap 4: Staat mijn appelboom teveel in de wind?

Als de bloesem of de jonge vruchten uit de boom waaien kan de appelboom geen vrucht dragen. Als de boom dus te erg op de wind staat kan de boom geen vrucht dragen. De enige manier om dit te stoppen is iets te plaatsen wat de wind weg neemt, bijv. een schutting.

Stap 5: Is mijn appelboom te jong?

Appelboom met gele appels Het is normaal als een appelboom de eerste drie a vier jaar van zijn leven geen vrucht draagt. Sommige rassen dragen sneller vrucht dan anderen. Sommige bomen dragen bij ons in de winkel al appels, ander hebben nog één of twee jaar nodig.

Stap 6: Verwen ik mijn appelboom teveel?

Als u uw appelboom teveel bemest zult u zien dat hij veel grote takken naar boven geeft met bijna geen zijtakken. Hij blijft maar groeien en vormt geen bloesem/vruchten. Dit is op 2 manieren op te lossen. U kunt de boom helemaal uit laten groeien tot hij volwassen is. (kost een aantal jaar en de boom is niet meer goed handelbaar). Of u gaat de boom pesten. Dit houd in dat u minder gaat bemesten. Er wordt bemest met meststoffen die zo min mogelijk stikstof bevatten, kali en fosfaat is wel goed voor de productie. Evenals sporenelementen. Organische meststoffen hebben dus de voorkeur. Dit komt langzaam vrij en bevordert ook het bodemleven. U kunt de boom goed snoeien, zodat hij jonge takken gaat vormen en er licht en warmte in de boom komt.

Zit de antwoord op uw probleem er niet tussen? Dan hoor ik graag van u! Neem gerust contact met ons op.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie