Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Drie tips als je een omgewaaide boom gaat vervangen

Drie tips als je een omgewaaide boom gaat vervangen

Frank Houweling

Gepubliceerd op 07-07-2023
Geschreven door Frank Houweling

Oh nee! Na een zware zomerstorm is een boom in de tuin omgewaaid. Jammer genoeg komt dit vaker voor dan je denkt. Vaak betekend het omwaaien van een boom of het knappen van de boom op de stam vaak dat het met de boom afgelopen is. Veel sier- en fruitbomen worden geënt, en het knappen van de stam betekend dat wat er terug kan groeien de onderstam is, en niet de boom die er ooit stond. En zelfs dat is nog maar de vraag. Er zit dus niets anders op dan een andere boom aan te planten. Geen kleine klus, en in dit artikel geven we je drie tips om dit op een goede manier te doen.

Tip 1: Onderschat de wortels van de oude boom niet

Omgewaaide denneboomDe hoeveelheid wortels die een boom aanmaakt is sterk afhankelijk van het soort boom. Ook wortelen sommige bomen diep, en anderen juist ondiep maar breed. Toch is het in de meeste gevallen zo dat het wortelgestel van de boom minstens net zo groot is als de kroon: het deel van de boom boven de grond. Hoewel er bij het omvallen van de boom dus vaak een deel van de wortels ook uit de grond zijn gerukt, zijn er nog genoeg wortels te vinden onder de grond.

Vooral de dikkere wortels kunnen een lange tijd nodig hebben om te vergaan, zelfs soms jaren. Dit kan een jonge boom zeer beperken in de groei, of kan er zelfs voor zorgen dat een jonge boom niet aanslaat.

Voordat je een boom gaat aanplanten op dezelfde plaats is het dus van belang om deze wortels zo veel mogelijk te verwijderen. Bij een oude boom kan dat een praktisch onmogelijke klus zijn, zonder het juiste materieel. Daarom is het aan te bevelen om in dat geval de hulp van een hovenier in te schakelen.

Nadat de wortels verwijderd zijn kan de verloren aarde worden aangevuld met tuinaarde. Gebruik direct om de wortelkluit van de nieuw te planten boom een zak potgrond.

Tip 2: Zorg ervoor dat de nieuwe boom niet (weer) omwaait

Als de omgewaaide boom een oude boom is kan je gewoon ongeluk hebben gehad. Ook kan het zijn dat de oude boom is aangetast door insecten of een schimmelziekte, wat de sterkte van de stam of wortels heeft aangetast. Een zieke boom kan daardoor makkelijker omvallen.

Als de omgewaaide boom nog niet zo heel lang in de tuin staat, bijvoorbeeld pas enkele jaren, en ook niet ziek was, dan kan het zijn dat de boom niet goed vast stond.

Een boom verliest bij het verplanten veel wortels, en daarom is het gebruik van boompalen van belang. Boompalen geven meer steun aan de stam waardoor deze minder snel kan omwaaien. De boompalen moet je zeker de eerste jaren bij een jonge boom laten staan.

In het geval van een redelijk jonge, omgewaaide boom is het dus aan te raden om bij de nieuwe boom drie boompalen te gebruiken. Zo weet je zeker dat de nieuwe boom voldoende steun heeft.

Tip 3: Heroverweeg de locatie van de boom

We schreven al in de eerste tip dat het herplanten van een boom op dezelfde plek als de oude boom het nadeel heeft dat oude wortels de nieuwe boom in de weg kunnen zitten.

Maar er is nog een reden waarom het misschien een goed idee is om de nieuwe boom op een andere plaats aan te planten. Het kan namelijk zijn dat de boom op de huidige plaats teveel wind valt. Vooral als de oude boom gezond en vitaal was kan het omwaaien erop duiden dat de boom teveel op de wind staat. Vooral lange, vlakke gebieden tussen rijen met huizen werken nogal eens als een 'trechter' waardoor de windkracht van een storm lokaal wordt versterkt.

Uw boom aanplanten op een andere plaats in uw tuin waar deze wat meer beschut staat is dan een beter idee.

Een fruitboom uitzoeken

Concorde peren aan de boom Een nieuwe boom moeten planten is natuurlijk een grote teleurstelling. Maar een kleine troost is dat je dan wel een leuke fruitboom kunt uitzoeken. Eén fantastische plaats om dat te doen is in onze webwinkel, waar je een prachtige collectie fruitbomen kunt vinden.

Referenties

Foto van omgewaaide boom in Engelermeer door Klankbeeld. CC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van omgewaaide den in achtertuin door Drummyfish. CC0 1.0 licentie

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie