Een perenboom is een prachtige toevoeging aan elke tuin. Hij gedijt goed in ons Nederlandse klimaat en is dankzij zijn vaak compacte, zuilvormige groei ook geschikt voor kleinere tuinen. In het voorjaar siert de boom je tuin met schitterende witte bloesem, en in de nazomer kun je genieten van heerlijk zoete peren. Bovendien zijn er genoeg zelfbestuivende rassen die relatief makkelijk fruit dragen.
Toch kunnen ziektes een uitdaging vormen, vooral als je ervoor kiest om biologisch en/of zonder bestrijdingsmiddelen te tuinieren. Gelukkig zijn er rassen die van nature sterker staan tegen veelvoorkomende problemen. In dit artikel vind je een handig overzicht van de beste ziekteresistente perenbomen, zodat je zorgeloos kunt genieten van peren uit je eigen tuin.
De beste ziekteresistente perenbomen
In dit artikel beschrijven we onze favoriete (ziekteresistente) perenbomen om te kweken in een hobbytuin zonder bestrijdingsmiddelen. De beste ziekteresistente perenbomen voor in Nederland zijn:
Voordat we je meer over deze rassen vertellen, kijken we eerst naar welke ziekten dan daadwerkelijk een probleem kunnen vormen voor een perenboom.
Uitdagingen bij perenbomen
Het kweken van perenbomen in een particuliere tuin gaat vaak gepaard met enkele veelvoorkomende uitdagingen.
Perenschurft is een van de grootste boosdoeners; deze schimmelziekte kan lelijke plekken op het fruit en de bladeren veroorzaken.
Daarnaast is er perenpokziekte, een miniscuul kleine mijt veroorzaakt plekken op het blad en vertraagd de groei van de boom. Slechte afwatering kan ook ernstige problemen geven, met wortelrot als gevolg. Dit is vooral een risico in tuinen met klei- of veengrond waar water moeilijk wegzakt.
Professionele telers houden daarnaast vaak rekening met perenvuur, een bacteriële ziekte die een bedreiging vormt voor perenplantages. Gelukkig komt deze ziekte in particuliere tuinen nauwelijks voor. Doordat er minder perenbomen dicht bij elkaar staan, is de infectiedruk lager en blijft het risico op besmetting beperkt.
Een volledig overzicht van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen lees je hier: ziekten en plagen bij perenbomen.
In dit artikel richten we ons op rassen die minder gevoelig zijn voor schimmelziekten en beter bestand zijn tegen verschillende grondsoorten en standplaatsen. Dit maakt de rassen ideaal voor een hobbytuin waarin geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
Concorde
De Concorde is een modern perenras, ontstaan uit een kruising tussen de bekende Conference en Doyenne du Comice. Het ras combineert de sappige, zoete smaak van de Conference met het fijne aroma van de Doyenne du Comice. De vruchten zijn langwerpig, met een groene schil en een bruine blos, en worden eind september geoogst.
Een van de sterkste punten van de Concorde is de ziektesresistentie, vooral tegen schimmelziekten zoals schurft. Hierdoor is het ras goed geschikt voor biologische teelt en hobbytuinen, omdat er meestal geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn.
De boom heeft echter een trage groei, vooral in de eerste jaren. Dit maakt de Concorde geschikt voor kleinere tuinen, maar het betekent ook dat de boom het minder goed doet op zware, natte gronden. Voor de beste resultaten is een goed doorlatende, kalkrijke bodem ideaal.
Al met al is de Concorde een betrouwbare en smakelijke keuze voor de hobbytuinier, met hoge vruchtkwaliteit en een gezonde groei in geschikte omstandigheden.
Gieser Wildeman
Gieser Wildeman is een sterke en betrouwbare perenboom, vooral bekend om zijn uitstekende kwaliteit als stoofpeer. Deze kleine peren zijn een favoriet voor het maken van stoofperen en koken prachtig rood zonder toevoeging van wijn of kleurstoffen. Samen met de Franse Saint Remy behoort de Gieser Wildeman tot de populairste stoofperenrassen.
Een ander voordeel van de Gieser Wildeman is zijn goede ziekteresistentie, vooral tegen schimmelziekten zoals schurft. Het ras is hierdoor makkelijk te onderhouden en goed geschikt voor biologische teelt. De Gieser Wildeman is ook een zelfbestuiver, waardoor u met slechts één boom al peren uit de eigen tuin kunt plukken. Met een bestuivende perenboom in de buurt plukt u wel meer fruit.
Het leukste aan deze boom? De Gieser Wildeman peer komt uit Boskoop - de plaats waar u ook onze kwekerij vindt!
Gieser Wildeman in de webwinkel
Gieser Wildeman peren zijn niet alleen heerlijk, maar met hun roodbruine schil ook erg sierlijk.
Beurre Alexandre Lucas
Beurre Alexandre Lucas is een grote, stevige peer met een diepgroene schil en soms een lichte rode blos. De peren zijn bijzonder smakelijk, met een zoete, volle smaak die ze zowel geschikt maakt als handpeer als voor verwerking in bijvoorbeeld sap. Ondanks zijn ouderdom wordt dit ras nog steeds regelmatig aangeplant vanwege de uitstekende kwaliteit van de vruchten.
De Franse perenboom groeit wat grillig en maakt veel hout aan, waardoor goed snoeiwerk belangrijk is. De boom bloeit vroeg, dus het is raadzaam om deze in een beschutte locatie te planten om vorstschade te voorkomen. Wat betreft ziekteresistentie is de Beurre Alexandre Lucas redelijk goed bestand tegen schimmelziekten. Alleen in een zeer natte en warme zomer kunnen schimmelziekten wel voorkomen. Het ras werd rond 1870 ontdekt in Blois en snel op de markt gebracht in Orleans.
De Beurre Alexandre Lucas is een goede optie voor mensen die graag een historisch en minder bekend ras willen planten, die ook een (redelijk) goede ziekteresistentie heeft.
Beurre Alexandre Lucas in de webwinkel
Conference
De Conference is een van de bekendste perenrassen en wordt vaak aangetroffen in supermarkten. Deze peer heeft een typisch langwerpige vorm en een groene schil die bij rijping geelbruin wordt. Het vlees is stevig, sappig en zoet, waardoor de Conference ideaal is als handpeer. De boom zelf is sterk, groeit redelijk snel en heeft een betrouwbare opbrengst.
De Conference is niet alleen populair in de handel, maar ook bij de hobbytuinier. De boom is zeer ziekteresistent, vooral tegen schimmelziekten zoals schurft, waardoor hij weinig onderhoud vereist. Deze goede ziekteresistentie maakt de Conference bijzonder geschikt voor biologische teelt. De boom is zelfbestuivend, maar het verhogen van de opbrengst kan door een andere peer in de buurt te planten. Dankzij zijn sterke eigenschappen is de Conference een betrouwbare en gemakkelijk te telen boom die in bijna iedere tuin goed tot zijn recht komt.
Williams
De Williams, ook bekend als Bartlett, is een wereldwijd geliefde handpeer. De peer is middelgroot, heeft een goudgele schil bij rijpheid en een heerlijke zoete, sappige smaak met een kenmerkend aroma. De Williams wordt niet alleen vers gegeten, maar ook veel gebruikt in sap en inmaak vanwege zijn veelzijdigheid.
Het ras zou je niet zo snel in een lijst met de beste ziektresistente perenbomen verwachten. Op het internet lees je vooral hoe deze peer gevoelig is voor schimmelziekten zoals perenroest. Naar onze ervaring valt dit in de hobbytuin erg mee. De infectiedruk is daar natuurlijk ook minder hoog, omdat er minder andere perenbomen in de buurt zijn dan op een boomgaard.
Wel herkennen wij dat door de sterke groei deze boom beter geschikt is voor minder optimale gronden. Dit maakt het sterke ras een succes in veel tuinen en juist erg goed geschikt voor de hobbytuinder. Deze sterke groei zorgt er dan wel weer voor dat deze boom relatief groot en breed wordt, dus zorg dat je voldoende ruimte hebt. Met de juiste snoei kan je deze boom wat kleiner houden, en zorg je ook voor meer luchtcirculatie waardoor je minder last hebt van schimmelziekten.
Een groot voordeel van de Williams is dat de boom vroeg vrucht geeft en vaak rijk draagt, zelfs op jonge leeftijd. Met de juiste verzorging en een zonnige, goed gedraineerde plek kan de Williams een goede keus voor in de fruit- of hobbytuin.
Verder lezen
Het kan bijna niet anders dat hierboven een peer je aandacht heeft gegrepen. Ben je nu helemaal klaar om een perenboom in de tuin te zetten? Lees dan snel hier verder: