Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Wanneer moet je fruitbomen planten?

Wanneer moet je fruitbomen planten?

Frank Houweling

Gepubliceerd op 24-03-2022
Geschreven door Frank Houweling

Er is al heel veel over geschreven: wanneer moet je nu fruitbomen planten? En hoeveel maakt het nu eigenlijk uit om de boom in de juiste of de 'verkeerde' tijd te planten? In dit artikel beantwoorden deze vragen!

De juiste tijd om een fruitboom te planten

Voor het overgrote deel van fruitbomen: dat zijn dus appelbomen, perenbomen, pruimenbomen, kersenbomen, kweepeerbomen, mispelbomen, amandelbomen, abrikozenbomen, perzikenbomen etc. is de beste planttijd in de winter, wanneer de boom zijn blad heeft laten vallen en geheel in rust is. Traditioneel werd de periode Oktober tot en met Maart aangehouden. Maar tegenwoordig lopen bomen steeds eerder uit, en is de daadwerkelijke tijd vaak iets korter: van november tot en en met februari.

Het is belangrijk om de natuur in de gaten te houden in plaats van de kalender. Is de herfst zacht, en ziet u buiten nog (enkele) bladeren aan de bomen hangen? Dan is het waarschijnlijk nog te vroeg om te planten. De bomen moeten namelijk al hun blad verloren hebben. Tegelijkertijd is het zo dat als u bomen om u heen al knoppen ziet vormen, of zelfs de eerste bloemen ziet verscheinen, de ideale tijd voor fruitbomen is afgelopen.

De ideale planttijd is tussen Oktober en Maart, wanneer de boom zijn blad heeft laten vallen en geheel in rust is

 

Fruitbomen uit pot planten kan jaarrond

Een boom planten buiten de ideale planttijd om kan gelukkig wel. Het is dan alleen niet meer nodig om planten met blote wortel te planten, wat vooral het aanplanten van oude en grote bomen moeilijker maakt. Bomen die in pot zijn geteeld, of eerder in de rusttijd zijn opgepot, kunnen nog gewoon geplant worden.

Wel is het belangrijk om, als u een boom buiten de ideale planttijd om heen plant, goed water te geven. Als u in de ideale planttijd uw boom plant kan deze nog in de winter nieuwe wortels vormen. De boom lijkt in de winter, zo zonder bladeren, helemaal stil te staan, maar onder de wereld groeit hij rustig door. Als u de boom laat aanplant is daar geen tijd voor, en is het wortelgestel dus minder ontwikkeld. Een boom die in de ideale planttijd is geplant hoeft alleen bij droogte water te krijgen. Maar voor bomen die later zijn aangeplant adviseren wij om bij warmer weer altijd water te geven. Water geven is een kunst, en u leest meer hierover in ons encylopedieartikel over water geven.

Over het algemeen geldt: hoe kleiner de boom of struik, hoe makkelijker het is om deze buiten de ideale planttijd om aan te planten. Zolang het niet hoogzomer is kunt u dus gerust (bessen)struiken aanplanten, zonder daar echt risico mee te lopen.

Fruitbomen en bessenstruiken die een andere aanplanttijd hebben

Er zijn andere planten waarbij we om andere redenen (vaak winterhardheid rondom het aanplanten) adviseren om deze later aan te planten: bij voorkeur in het voorjaar of in het begin van de herfst. Dat zijn de volgende producten:

  • Aardbeienplanten
  • Poolbraam, kruipend kornoelje en andere kruidachtigen
  • Kakibomen en andere mediterrane fruitbomen

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie