Zoals veel van de berichten die ik schrijf kwam de inspiratie voor dit artikel van de straat. Langs de kant van de weg zag ik deze prachtige sierkers staan. Tenminste, de onderste helft was prachtig. De bovenste helft was opvallend leeg. Bijna alsof de boom uit twee delen bestond: een breed uitgroeiende prachtige sierkers, en een wat wildere kers die de lucht in schoot.
De sierkers in kwestie: de onderste helft prachtig met bloesem, maar de bovenste takken helemaal kaal.
Dit lijk op het eerste gezicht heel vreemd. Waarom zou een boom zoals deze uit twee geheel verschillende delen bestaan? Het geheim wordt verklapt als je de boom van iets dichterbij bekijkt. Hierbij zie je namenlijk nog heel duidelijk de entplek zitten: de plaats waar op een onderstam een sierkers is geënt. Door te enten kunnen de beste eigenschappen van verschillende bomen gecombineerd worden. Zoals in dit geval de sterkere groeikracht en beworteling van een kers (mogelijk boskriek?) als onderstam en een japanse sierkers als enthout. Maar duidelijk is te zien dat onder de ent ook de onderstam zelf takken is gaan vormen.
Vanaf de onderstam is een nieuwe tak gaan groeien (rechts op de foto). Deze tak heeft meer groeikracht en zorgt er dus ook voor dat de boom groter wordt. Daarnaast geeft hij (bijna) geen bloesem.
Doordat hier de onderstam veel meer groeikracht heeft dan de sierkers die er bovenop is geënt, is de boom veel hoger geworden dan origineel was bedoelt. Ook geeft de boom bijna geen bloesem meer, en dat is natuurlijk zonde. Uiteindelijk zal door het groeikrachtverschil de sierkers helemaal verdwijnen, en alleen de onderstam nog overblijven.
Ook bij fruitbomen belangrijk
Het verwijderen van takken die groeien vanaf de onderstam is niet alleen belangrijk voor een sierkers. Ook bij geënte fruitbomen zoals appels, peren, pruimen en kersen drijgt hetzelfde gevaar. Als de onderstam eigen zijtakken kan vormen dan verdwijnt vaak het ras wat geënt is, en draagt de boom geen fruit meer.
Als er dus takken beginnen te groeien onder de entplek, dan is het belangrijk om deze dan zo snel mogelijk helemaal te verwijderen. Geef ze geen kans om te groeien, want deze takken houden alleen maar energie weg van de bovenkant van de boom, terwijl je wilt dat de boom daar groeit en fruit draagt.
De entplek kan, afhankelijk van de boom, dicht bij de grond zitten of net onder de eerste vertakkingen (dit is dan meestal het geval bij een halfstam of hoogstam). Weet u niet zeker wat de entplaats is? Stuur ons dan gerust een foto, en dan kunnen wij u verder helpen.