Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Openingstijden tijdens de feestdagen 1e kerstdag, 2e kerstdag en 30 dec t/m 1 jan gesloten, verder gewoon geopend!

Meer informatie
Een perzikboom in Nederland - zo doe je dat

Een perzikboom in Nederland - zo doe je dat

Frank Houweling

Gepubliceerd op 19-12-2024
Geschreven door Frank Houweling

Gele perzik van het ras Yellow Peach Perzikbomen zijn misschien niet zo exotisch als veel mensen denken. In de 18e eeuw werden ze al tegen slangenmuren in Nederland geplant, waar ze in de beschutting van de muren optimaal konden groeien. Deze unieke manier van tuinieren maakte het mogelijk om verse perziken te kweken, die toen een ware delicatesse waren. Ondanks het milde, gematigde klimaat in Nederland was het kweken van perziken destijds al een uitdaging, en dat is tot op de dag van vandaag niet veel veranderd.

Niet altijd even gemakkelijk

Tegenwoordig zijn perzikbomen nog steeds niet de makkelijkste fruitsoort om te telen in Nederland. Ons wisselvallige klimaat, met koude winters, regenachtige lentes en zomerse koudegolven, vormt een behoorlijke uitdaging voor de teelt van perziken. Toch is het absoluut mogelijk om in Nederland perziken te kweken, mits je de juiste voorbereiding en zorg toepast. Met een beetje aandacht voor de standplaats, het creëren van een warm microklimaat, en het kiezen van de juiste rassen, kun je zelfs in ons onvoorspelbare klimaat genieten van deze heerlijke vruchten.

In dit artikel duiken we dieper in hoe je perzikbomen in Nederland succesvol kunt laten groeien en welke tips en tricks je hierbij kunnen helpen. Deze zelfde informatie is ook toepasbaar op nectarinebomen.

Krulziekte

Perzik krulziektePerzik krulziekte, veroorzaakt door de schimmel Taphrina deformans, is de grootste uitdaging bij het kweken van perzikbomen in Nederland. De ziekte is gemakkelijk te herkennen aan de vervormde, rode en kromme bladeren die vaak snel verwelken. Dit leidt tot een verzwakte boom die minder vrucht draagt, en in ernstige gevallen kan de boom zelfs afsterven.

De ziekte wordt voornamelijk verspreid door hoge luchtvochtigheid en regen. Wanneer de regen op de jonge bladeren valt, kunnen de sporen van de schimmel zich snel verspreiden, vooral in het vroege voorjaar wanneer de nieuwe bladeren zich net beginnen te ontwikkelen. Dit maakt perzikbomen in Nederland kwetsbaar, vooral in natte voorjaarsmaanden.

Een van de beste oplossingen om krulziekte te voorkomen is het droog houden van de boom. Dit kan bijvoorbeeld door de perzikboom in een kas of serre te planten, waar de luchtvochtigheid beter gecontroleerd kan worden. Als je een kas hebt die je in de zomer voor tomaten gebruikt, is het ook een goede optie om de boom in een pot te houden en eind mei naar buiten te halen, wanneer de ziekte veel minder actief is. Dit is ook de strategie die wij op de kwekerij toepassen. Ook een ander afdak dan een kas of serre helpt aanzienlijk bij het verminderen van aantasting door perzikkrulziekte.

Er zijn ook krulziekte-resistente rassen zoals BenedicteAvalon Pride en Redhaven. Hoewel deze rassen minder snel besmet raken, zijn ze helaas niet volledig resistent. Het blijft dus belangrijk om de boom goed in de gaten te houden en preventieve maatregelen te nemen.

Redhaven perziken in dozen

Sommige rassen zoals Redhaven, Benedicte en Avalon pride zijn krulziekteresistent. Hoewel deze minder gevoelig zijn voor krulziekte is het planten in een kas of serre nog steeds beter.

Goede standplaats in Nederland

Perzikboom met perziken tegen muur De belangrijkste eigenschap van een ideale standplaats is dus dat het overdekt is tegen regen. Zo voorkom je aantasting door die vervelende krulziekte. Maar er zijn nog meer zaken om op te letten. Vooral als je geen plaats in de kas hebt, en een poging waagt met een krulziekteresistent ras.

Perziken houden van warmte en zon, dus een plek waar ze maximaal profiteren van zonlicht is essentieel. In Nederland is de zon niet altijd gegarandeerd, dus het liefst plant je de boom op een zuidelijke of zuidwestelijke locatie, waar hij gedurende de dag minimaal zes uur zon krijgt. Hoe meer zon, hoe beter de vruchtontwikkeling en hoe zoeter de perziken. Door een leiboom te planten (of zelf een boom uit te leiden) kan je beter gebruik maken van de beschikbare zon. Deze wordt dan namelijk beter over de takken verdeelt.

Daarnaast is bescherming tegen koude wind belangrijk. Perziken bloeien vroeg in het voorjaar, wanneer late nachtvorst nog een gevaar kan zijn voor de bloesem. Het is daarom verstandig om je perzikboom op een beschutte plek te planten, bijvoorbeeld tegen een muur of schutting. Dit biedt niet alleen bescherming tegen de wind, maar de muur kan ook extra warmte vasthouden. Hierdoor rijpen de vruchten beter af.

Een goede afwatering is eveneens van groot belang. Perziken houden van een goed doorlatende grond die niet te nat is, omdat ze gevoelig zijn voor wortelrot. Zorg ervoor dat de grond lichtzuur tot neutraal is (pH 6-7). Als de grond te zwaar is, kun je het verbeteren met potgrond of zand om de drainage te verbeteren.

Tot slot kan het helpen om de boom in een pot te houden. Hierdoor kun je de boom makkelijker verplaatsen naar een warme, zonnige plek en beschutting bieden wanneer dat nodig is.

Bloemen van perzikboom

Een perzikboom bloeit vroeg in het voorjaar Een beschutte standplaats kan een misoogst door late nachtvorst voorkomen.

Perzikrassen voor in Nederland

Er zijn verschillende rassen perzikbomen die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Toch zijn er zeker wel enkele rassen die onze voorkeur hebben. Dit zijn wat ons betreft de beste perzikbomen voor in Nederland:

Voor buiten (krulziekteresistent):

Platte perziken in boom Voor binnen (kas):

Voor in pot:

Meer weten over rassen? Kijk dan ook eens naar het assortiment perzikbomen in onze webwinkel.

Dunnen en oogsten

Voor een goede opbrengst van perziken in Nederland is het belangrijk om regelmatig te dunnen. Door overtollige vruchten weg te halen, stuur je de energie naar de overgebleven perziken, waardoor ze groter en zoeter worden. Dit helpt ook om de boom gezond te houden.

Oogst je perziken op het juiste moment. Ze moeten zacht aanvoelen, een zoete geur afgeven en de juiste kleur hebben. Een goede manier om te testen is door een perzik voorzichtig te voelen, ruiken en zelfs te proeven. Als de vrucht makkelijk loskomt, is het tijd om te oogsten.

Conclusie

Met de juiste zorg en aandacht kun je zeker genieten van verse perziken in Nederland, ondanks de uitdagingen van ons klimaat. Krulziekte is de grootste vijand, maar door je perzikboom goed te beschermen en te kiezen voor resistente rassen, kun je de kans op infectie minimaliseren. Daarnaast is het essentieel om een zonnige, beschutte locatie te kiezen voor je perzikboom, waar hij optimaal kan groeien. Vergeet niet om regelmatig te dunnen en je perziken op het juiste moment te oogsten voor de beste smaak.

Nu je helemaal bent geinformeerd wacht er nog één ding - het aanschaffen van een perzikboom! Gelukkig kunnen we je daar ook bij helpen. Neem snel een kijkje bij de perzikbomen in onze webwinkel.

Referenties

Foto van een perzikboom tegen een muur (Ideale standplaats) door KresspahlCC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van Red heaven perziken in doos (CC BY 2.0) door Jackson's Orchard

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie