Rasomschrijving
De kweepeer Portugal is een productieve boom die bekend staat om haar heerlijke aromatische kweeperen.
Het beste aroma
Hoewel Portugal een al wat ouder ras is, wordt deze boom nog steeds gebruikt voor de commerciele teelt. Dit komt vooral door het goede aroma wat de kweeperen van deze boom hebben. De smaak van de kweeperen is heerlijk: een mix van appel en peer, met aroma’s van vanille en en citrus. En ook de geur van deze kweepeer is heerlijk bloemig en zoet. De kweeperen van de Portugal boom kleuren prachtig rood wanneer ze worden gekookt.
Redelijk grote vruchten
De vruchten van deze kweepeer zijn relatief groot, maar kleiner dan bijv. de Rea’s Mammoth. Ze zijn fel geel en hebben de typische peervormige vorm die je van een klassieke kweepeer mag verwachten. Je plukt de kweeperen van deze boom in het midden van september, en kunt ze daarna gekoelt tot december bewaren. Na het plukken is het aan tebevelen om de kweeperen enkele dagen tot weken in de fruitschaal te laten narijpen, want daarvan krijgen ze een beter aroma.
Het beste voor een warme plaats in de tuin
De kweepeer Portugal is beter geschikt voor iets warmere plaatsen. Je kunt deze boom dus goed in een warme stadstuin planten, of als leiboom tegen een warme schutting of muur. Voor een koudere tuin is een ras als Champion iets beter geschikt. De boom heeft een relatief hoge groeikracht en is gezond.
Zelfbestuivend
De kweepeer Portugal geeft gemakkelijk vruchten, en is ook zelfbestuivend. Er is dus geen andere kweepeerboom in de buurt nodig om fruit te kunnen plukken. Wel gaat de productiviteit met een bestuivende boom in de buurt voorruit.
Herkomst
Zoals de naam doet vermoeden is dit ras van origine Portugees. Toch is niet helemaal bekend wanneer en waar de Portugal kweepeer precies gevonden is. Wat we wel weten is dat het ras in 1611 door de botanicus John Tradescant meegenomen is naar het verenigd koninkrijk. Daar is dit ras mateloos populair geworden, en werd het al snel bekend onder de namen ‘Portugal’, ‘Portingall’ en ‘Lusitanica’. Het ras is daarna vanuit vlaanderen naar nederland verspreid.