Wat is het verschil tussen een vijgenboom en vijgenstruik?
De begrippen vijgenboom en vijgenstruik zijn geheel door mensen verzonnen: er bestaat niet zoiets in de natuur. Alle vijgen kunnen een vijgenboom of vijgenstruik worden, en wat ze worden is afhankelijk van hoe je de plant snoeit.
Een vijgenstruik heeft meerdere takken die uit de grond komen, en veel vertakken maar niet hoog worden. Door takken van de vijg structureel in te korten kan groei van nieuwe takken worden gestimuleert, en zo krijg je een vijgenstruik.
Bij een vijgenboom verwijder je alle takken behalve één, om zo van die tak een stam te vormen. Als je de stamhoogte naar keuze hebt berijkt ga je de stam juist inkorten tot die hoogte, om daar nieuwe zijtakken te stimuleren. Zo krijg je een 'vijgenboom'.
Sommige rassen zijn beter geschikt als vijgenstruik dan anderen, simpelweg omdat ze sneller zijtakken vormen en minder groeikracht hebben. Wij adviseren voor een kleine vijgenstruik altijd het ras Rouge de Bordeaux. Die leent zich er het beste voor.
Geen antwoord op uw vraag?
Mocht u hier geen volledig antwoord op uw vraag gevonden hebben, dan helpen wij u natuurlijk graag persoonlijk verder. Neem gerust contact op met dé fruitboomspecialisten van Nederland voor al uw vragen over fruitbomen en fruitstruiken. U kunt ook bij ons terecht met uw vragen over het bestellen bij onze webwinkel.
Informatie
-
Encyclopedie
- Maten en afmetingen
- Fruitsoorten
- Bestuiving
- Standplaatsen
- Plantinstructies
- Snoeien
- Verzorging
-
Ziekten en Plagen
-
Overzicht
- Krulziekte
- Vruchtboomkanker
- Perenpokziekte
- Wollige appelbloedluis
- Bladluis
- Bessenbloedblaarluis
- Druivengalmijt
- Appelspinselmot
- Loodglans
- Appelschurft
- Perenschurft
- Meeldauw
- Narrentasje
- Fruitmot
- Kurkstip
- Perenroest
- Pruimenzaagwesp
- Pruimenmot
- Bramengalmijt
- Bramenroest
- Frambozenkever
- Grauwe schimmel
- Hagelschotziekte
- Bessenbladwesp
- Bladvlekkenziekte
- Algemene tips
- Bestrijdingsmiddelen
-
Overzicht
- Meer informatie