Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Leifruit snoeien

Een leipeer snoeien Leifruit is een makkelijke manier om veel fruit te krijgen van een kleine ruimte. De snoei van een leiboom is ook makkelijker dan van een gewone fruitboom, maar moet goed uitgevoerd worden. Als dit niet gebeurt, dan zal de boom weer uitgroeien tot een normale struik.

Op deze pagina:

Wanneer snoei je fruitbomen?

Alle fruitbomen kunt u snoeien van November tot Februari, met uitzondering van kersen- en pruimenbomen. Doordat deze planten kunnen bloeden, en de kans op vorstschade daarmee groter is, kunnen deze bomen het best gesnoeid worden na de pluk.

Leifruitbomen snoeien kan in drie makkelijke stappen die ik hieronder uit zal leggen. Deze drie stappen passen allemaal bij een soort tak die makkelijk te herkennen is. Hieronder ziet u een simpel diagram waarop u de verschillende takken kunt herkennen. 

 

Leifruit Snoeien

Diagram van snoei leifruitboom. Stap 1: blauw. Stap 2: rood. Stap 3: groen. X = afsnoeien, ⇒ = ombuigen.

Stap 1: De stam afsnoeien

Verreweg het makkelijkste van de snoei is ook meteen het begin. Op het moment dat u de leiboom hoog genoeg vindt kunt u de stam afsnoeien. Door de boom "te toppen" stimuleert u de boom om zijtakken te vormen.

Stap 2: De gesteltakken buigen of snoeien

De gesteltakken vormen de basis van de boom en zijn in het diagram aangegeven in het rood. Snoei deze gesteltakken af op het punt waar u ze lang genoeg vindt. Wij houden zelf 1 meter aan, iets korter of langer mag ook. Nieuwe takken vanaf de stam kunt u, zoals bovenaan het diagram aangegeven, vastbinden aan het rek zodat ze parallel lopen aan de al bestaande takken. Zorg er voor dat er iedere maximaal 10cm. een gesteltak is, iets meer ruimte tussen de takken is beter. Als er te weinig ruimte zit tussen twee gesteltakken, dan is het raadzaam om er één te verwijderen.

Als een tak niet meer te buigen is, bijvoorbeeld omdat ze in de tegenovergestelde richting van het leirek groeien, kunt u de tak in zijn geheel wegsnoeien. 

Stap 3: Sporen en waterloten

Deze laatste stap is ook meteen de belangrijkste. Aan de gesteltakken vormen twee soorten takken, die voor sommige mensen vrij moeilijk te herkennen zijn en een totaal andere functie hebben. De eerste soort tak is het waterlot, een waterlot is een lange rechte tak naar boven waar de boom zijn energie op kwijt wil. Deze takken zijn dun en lang, en hebben vaak weinig knoppen. Deze takken mogen geheel verwijderd worden. De andere soort tak is erg belangrijk. De sporen, zoals deze takken heten, vormen het hout waar de boom volgend jaar zijn vrucht op gaat dragen. Deze takken zijn zeer kort (5 tot 10cm. lang) en zijn vaak sterk vertakt. De kleine takjes zijn iets dikker en hebben meer knoppen. Deze sporen kunnen ook voorkomen op de stam, en moet je natuurlijk laten zitten.

 

Afsnoeien van waterloten Sporen op een morel-kers

Onder: sporen op een Morel-kers met bloemknoppen, Boven: het afsnoeien van waterloten.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie