Rasomschrijving
De witte bes 'Primus' is geliefd vanwege zijn aangenaam zoete tot zachtzure smaak, en is perfect om direct van de struik te snoepen. Het ras produceert een compacte struik met lange vruchtentrossen en is zeer productief.
Zoete smaak
De Primus staat bekend als "de zoetste van alle aalbessen". Wij betwijfelen of hij echt zoeter is dan de Red Lake en de Witte van Versailles. Wel is de Primus absoluut heerlijk om direct van de struik te snoepen. Een beetje zoet maar met een subtiele, zachtzure ondertoon. Het is echt een bes die uitblinkt voor directe consumptie, ook al kunnen de bessen ook voor verwerking gebruikt worden.
De bessen van de Primus aalbes zijn middelgroot tot groot, met een lichtgele kleur die, naarmate ze rijpen, overgaat in een gelig-roze tint. De vruchten kunnen relatief lang aan de struik blijven hangen zonder hun kwaliteit te verliezen, wat het ideaal maakt voor hobbytuiniers die niet elke dag willen plukken.
Goed productief
Bij en 'Primus' witte bessenstruik kan je relatief veel oogst verwachten. Het ras is namelijk goed productief, met bij professionele telers een opbrengst tot wel 10 kilogram per struik. Dit kan meekomen met moderne productierassen. De lange trossen van witte bessen zorgen ervoor dat het plukken gemakkelijk is. Hoewel de trossen lang zijn, zijn de individuele bessen niet opvallend groot.
Het ras is gezond maar heeft een wat lagere groeikracht. Hierdoor ontstaat ook een wat compactere struik, die beter geschikt is om in pot te houden of in een kleine stadstuin aan te planten.
Hoewel het ras enigszinds gevoelig is voor meeldauw, is het verder een gezond ras. Een goede open snoei is dus van belang om aantasting met meeldauw te voorkomen.
Herkomst
De witte bes 'Primus' is ontstaan uit een kruising tussen 'Heinemanns Rote Spätlese' en 'Red Lake'. Het ras werd ontwikkeld door E. Cvopova in het onderzoekscentrum van Bojnice, Slowakije, en is sinds 1977 commercieel verkrijgbaar.
De witte bes 'Primus' is vers opgepot. De wortelkluit heeft dus nog niet de gehele pot gevuld. Daar hoeft u bij het planten niet van te schrikken!