Rasomschrijving
De Longue d'Août is een unieke vijgensoort die bekendstaat om zijn bijzondere vorm en voortreffelijke smaak. Het ras is zeer winterhard, waardoor het geschikt is voor teelt in koudere klimaten.
Langwerpige vijg
De vruchten van de Longue d'Août zijn langwerpig en kunnen tot wel 20 cm groot worden. Bij rijpheid kleuren ze van groen naar geel en vertonen vaak een bruine tot roodbruine gloed. Het vruchtvlees is roze en heerlijk zoet, vooral wanneer de vijg veel zonlicht heeft gekregen.
De Longue d'Aout geeft in een goed seizoen twee keer vijgen. De pluktijd voor de eerste oogst is in augustus, terwijl de tweede oogst rijpt van september tot oktober. De vruchten van de tweede oogst zijn iets kleiner enronder en wegen gemiddeld 60 gram, terwijl de voorjaarsvruchten zwaarder en groter zijn.
Gezonde boom
De Longue d'Août groeit compact en bereikt een hoogte van ongeveer 3 meter. Deze vijgenboom is goed winterhard en kan in Nederland en vergelijkbare klimaten succesvol in de volle grond worden geteeld. Wel heeft hij net zoals de meeste andere vijgen een voorkeur voor een goed doorlatende bodem; op te natte grond kan hij vatbaarder worden voor ziektes.
Andere namen
Door zijn populariteit heeft dit ras verschillende namen gekregen. Naast Longue d'Août wordt het ook wel Bananenvijg of Jerusalem genoemd.
Zeer oud ras
De Longue d'Août heeft een rijke geschiedenis. Het ras zou al in de 18e eeuw in de tuinen van Versailles zijn geplant, en is waarschijnlijk nog veel ouder dan dat. Ook vandaag de dag is het ras nog zeer populair bij verzamelaars en vijgenliefhebbers.