Rasomschrijving
De Schönemann is een klassiek frambozenras met grote, donkerrode vruchten en een voortreffelijke smaak. Hoewel het ras minder bekend is, verdient het meer aandacht. Deze laatrijpende zomerframboos verlengt het frambozenseizoen en vult met haar pluktijd het gat tussen de beste zomer- en herfstframbozen.
Grote rode vruchten
De Schönemann framboos is groot, langwerpig tot kegelvormig, en hebben een diepe donkerrode kleur. Veel mensen vinden het daarmee een aantrekkelijke framboos. De vruchten zijn zachtzuur en zitten vol met frambozenaroma. Een 'ouderwets' smakende framboos dus. Ze zijn ideaal om direct uit de struik te eten of te verwerken in jam, sap, gebak, of compote. De vruchten laten zich gemakkelijk van de struik plukken, maar kunnen soms wat kruimelen (uit elkaar vallen) bij het oogsten. De opbrengst is hoog, en de pluktijd strekt zich uit van de laatste week van juli tot begin september Hoewel de vruchten vers heerlijk zijn, zijn ze niet lang houdbaar. Je kunt ze dus beter direct opeten of verwerken.
Opgaande groei
De Schönemann frambozenstruik groeit krachtig met rechtopgaande stengels en stevige zijtakken. Dit maakt het ras vooral erg geschikt om aan te binden en uit te leiden. Let er wel op dat je deze framboos, ondanks de late rijping, als een zomerframboos snoeit. De Schönemann framboos is goed winterhard, maar gevoelig voor wortelrot op natte gronden. Het is daarom belangrijk om Schönemann op goed doorlatende ondergrond te plaatsen, waar na een flinke regenbui geen plassen blijven staan. Bij voorkeur is deze ondergrond ook licht zuur. Veengrond is bijvoorbeeld ideaal! Gelukkig is de Schönemann, op wortelnot na, niet bijzonder gevoelig voor ziekten. Dit maakt het ras goed geschikt voor de hobbytuin.
Herkomst
Het ras Schönemann is een oud ras die van origine uit Duitsland afkomstig is. Hoewel het ras vroeger veel door fruittelers werd aangeplant is het tegenwoordig ingehaald door rassen met een betere houdbaarheid. Hobbyisten planten nog steeds de Schönemann aan vanwege de uitstekende smaak, en ook de prachtige dieprode kleur van deze framboos. In Nederland wordt de naam ook wel (foutief) als Schoneman geschreven.