Rasomschrijving
De Sleedoornboom is een boom die van nature heel vaak voorkomt in Nederland. In veel bossen en parken komt deze boom van nature voor. Hij is ook heel gemakkelijk te herkennen, want in maart, nog vóór er bladeren aan de boom groeien, is er een prachtige witte bloesemzee zichtbaar.
Sterke boom
De sleedoornboom komt veel in het wild voor in Nederland. Deze struik is perfect aangepast aan ons klimaat en vereist weinig onderhoud. Het liefst groeit hij op een licht kalkrijke grond, en staat hij niet te nat, maar in bijna alle tuinen zal deze boom goed groeien.
Foto van sleedoornboom door Anneli Salo. CC BY-SA 3.0.
Groeivorm
De sleedoorn is misschien meer een grote struik dan een echte boom. Hij wordt ongeveer 4 tot 6 meter hoog en ongeveer 3 tot 4 meter breed. Doordat er een dicht geheel van takken ontstaat is de sleedoorn ook erg populair als natuurlijke erfafscheiding.
Goed voor biodiversiteit
De sleedoorn is een inheemse boom die van grote waarde is voor de natuur en biodiversiteit. Zijn bloesems trekken in het voorjaar bijen en andere insecten aan, terwijl vogels en kleine zoogdieren zich in de stekelige struiken veilig voelen en in de herfst van de vruchten meegenieten. Dit maakt deze boom ook perfect voor een voedselbos of natuurlijke tuin.
Het fruit
De vruchten van de sleedoorn zijn kleine, donkerblauwe tot paarse bessen die een lichte waslaag hebben, wat ze een dof uiterlijk geeft. Ze zijn ongeveer zo groot als een kers en hebben een stevige pit in het midden. De smaak van sleedoornbessen is bijzonder: rauw zijn ze wrang en zuur, waardoor ze niet erg lekker zijn om direct van de struik te eten. Na de eerste nachtvorst verliezen ze echter een deel van hun wrangheid en worden ze iets zoeter. Ze hebben dan ook een aangenaam, wat kruiding aroma. Hierdoor zijn ze ideaal zijn voor gebruik in jams, siropen en vooral sleedoornlikeur, ook wel sloe gin genoemd. Sleedoornbessen worden meestal geplukt in de late herfst, na de eerste vorst, om die kenmerkende, iets mildere smaak te verkrijgen.