Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Pruimenbomen

Pruimenboom kopen

Pruimenbomen zijn sierlijke en makkelijke fruitbomen, die met een mooie plaats in de zon de hoogte vruchtkwaliteit leveren. De populaire Opal-pruim is bijvoorbeeld jaren favoriet in de Nederlandse supermarkt. Maar op vakantie in Frankrijk bent u waarschijnlijk wel eens langs een Reine Claude-boomgaard gereden. (lees verder) Pruimenrassen uit Midden- en Oost-Europa, zoals de Hauszwetschge, zijn uitstekend voor het maken van allerlei soorten pruimengebak. Wij kunnen Opal en Reine Victoria aanbevelen als rassen voor beginners. Deze rassen zijn makkelijk in onderhoud en produceren smakelijke pruimen.

Meer weten? Kijk eens op de Encyclopedie!

Er zijn 33 producten in deze categorie

Tips voor het kopen van een pruimenboom

Door een pruimenboom te kopen en te planten kan je genieten van heerlijke zoete pruimen uit je eigen tuin. Heerlijk vers van de boom, of verwerkt tot de lekkerste huisgemaakte pruimenjam. Maar om pruimen uit je eigen tuin te kunnen plukken, is het belangrijk om de juiste boom te kiezen.

Een grotere boom

Pruimen in een boom Een pruimenboom heeft meer groeikracht van een appel- of perenboom. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende ruimte hebt voor een pruimenboom. De uiteindelijke hoogte van een pruimenboom wordt bepaald door de onderstam, en door een laagstam-, halfstam- of hoogstam pruimenboom te kopen heb je een boom in de tuin die uiteindelijk tot een bepaalde hoogte uitgroeit.

De verschillen tussen deze maten en de uiteindelijke hoogtes vind je hier: verschillende maten en hoe groot ze worden.

Heb je maar een kleine tuin? Dan kan een lei pruimenboom kopen een uitkomst zijn. Een leiboom is gemakkelijker te snoeien en dus klein te houden. Doordat het licht goed over de boom wordt verdeeld rijpen de pruimen ook gemakkelijker af. Snoei een lei pruimenboom wel elk jaar goed, anders groeit de pruim weer terug naar zijn oorspronkelijke boomvorm.

Als zelfs een leiboom wat te groot is, dan kan  de pruimenboom Mirabelle Ruby een oplossing zijn. Deze pruimenboom groeit als een zuilvorm, met bijna alleen verticale takken. Hierdoor is deze pruimenboom goed geschikt om in pot te houden, of voor in de kleine tuin.

Geduld en bestuiving

Reine Victoria pruim Een pruimenboom moet enkele jaren oud zijn om fruit te dragen. Er zit dus niets anders op dan geduld te hebben. De gemiddelde pruimenboom geeft het derde jaar na het planten de eerste pruimen. Voor een Reine Claude pruim kan het zelfs nog wat langer duren.

Naast het nodige geduld is ook de juiste bestuiving van belang. Pruimenbomen kunnen nogal eens kieskeurig zijn wat bestuiving betreft. In onze bestuivingstabel kan je precies zien welke pruimenbomen elkaar kunnen bestuiven.

Heb je maar ruimte voor één pruimenboom? Plant dan een goede zelfbestuiver, zoals Opal, Victoria of Mirabelle de Nancy. Deze pruimenbomen geven ook fruit als ze alleen staan.

Voor consumptie of verwerking?

Kwetsen in een boom Veel pruimen zijn er echt op geselecteerd om super zoet en sappig te zijn, en zijn daarom perfect om direct van de boom te eten. De bekendste lekkere pruimen om direct uit de boom te eten zijn Opal en Victoria. Maar ook bijvoorbeeld Bleue de Belgique, Jubileum of Aprimira zijn echte consumptie pruimen die je het beste direct uit de boom eet.

Ben je een grote keukenprins(es), en vind je het vooral heerlijk om pruimen te verwerken in jam, desserts of sauzen? Dan kan je beter een verwerkingspruim kopen. Deze heeft wat minder zoetheid maar een meer aromatische smaak. Hierdoor smaakt je huisgemaakte pruimenjam tenminste ook echt naar pruim, en niet alleen zoet. 

De Hauszwetsche is onze verwerkingspruim. Dit is ook nog eens een heel gezonde boom en draagt gemakkelijk fruit. Ook de Mirabelle de Nancy en Monsieur Hatif zijn goede verwerking pruimen.

Goede verzorging

Nadat je een pruimenboom hebt gekocht is het belangrijk om de boom goed te verzorgen. Zo zorg je ervoor dat de boom gezond blijft en fruit blijft dragen. Een goede verzorging bestaat uit bemesting, snoei en het voorkomen van ziekten. Hoe je dat doet lees je hier: een pruimenboom planten en verzorgen.

Producten Filteren

Alleen producten tonen die voldoen aan het volgende:

Eigenschappen

Pluktijd: Open
Vruchtkleur: Open
Smaak: Open
Gebruik: Open
Vruchtgrootte: Open
Vruchtvorm: Open
Ziekteresistentie: Open
Opbrengst: Open

Bestuiving

Zelfbestuivend: Open
Stuifmeelkwaliteit: Open