Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Maandag gesloten Wij zijn maandag 24 juni gesloten. Op dinsdag zijn we weer open volgens onze normale openingstijden.

Openingstijden

Geschiedenis van Kwekerij Houweling

Al jaren is onze kwekerij een begrip in Boskoop en omstreken. In de beginjaren voor de rozen, maar de afgelopen 15 tot 20 jaar vooral als specialist in bijzondere fruitbomen en bessenstruiken. We vertellen u graag wat meer over de geschiedenis van onze kwekerij.

Ongeveer 45 jaar geleden begon Henk Houweling zijn eigen kwekerij. Zijn eerste stuk grond kocht hij op zijn 19e, gelegen aan de Toegangseweg in Boskoop. In zijn eerste jaren teelde Henk vooral rozen, gevolgd door buxus en huls (ilex). Deze teelten waren in die tijd het handelsmerk van de boskoopse kwekersregio.

Nadat Henk zich bewezen had als kweker begon hij met veel enthousiasme aan iets heel anders:  'Het tuincentrum met de gele vlag'. In dit tuincentrum verhandelde hij planten die hij zelf kweekte, of die hij op andere planten kocht. Na enkele jaren het tuincentrum te hebben gerunt kwam er veel concurrentie, waardoor Henk gedwongen was het kweken voor de handel en export weer op te pakken. Het begon met de kweek van diverse heestes (zoals wilgen) voor de handel, maar later werden deze heesters ook aangeplant voor snijgroen. Dit zijn bladtakken die gebruikt worden in de bloemisterij om boeketten mee 'op te vrolijken'. Na met diverse soorten snijgroen (Corylus avellana 'Contorta', Leucothoe en zelfs een uitstapje naar Cryptomeria) te hebben gewerkt heeft Henk ook de teelt van snijbloemen op zich genomen. Aangezien met het snijgroen de contacten bij de bloemenveiling al waren gelegd was dit natuurlijk geen gekke uitstap. De buitenteelt van blauwe hortensia's in de buitenlucht was uniek, vooral samen met de natuurlijke bestrijdingsmethodes die we de laatste jaren hadden toegepast. Later is de teelt van heesters gestaakt, en ook de teelt van snijgroen verminderd, waarna Henk zich heeft toegelegd op het werk als ZZP'er. In het hoogseizoen was Henk samen met Corry hortensia's aan het klaarmaken voor de snijteelt, en buiten het seizoen was Henk te vinden bij diverse andere kwekers en zelfs bij het openbaar groen.

Tijdens deze tijd kwamen de kinderen van Henk: Heiko en Frank met het idee om fruitbomen te verkopen. Wat begon als een grap en weddenschap tijdens kerst, liep al snel uit de hand tot een leuke hobby waar op zaterdag enkele fruitbomen verkocht werden. Maar, ook die hobby liep snel uit de hand, en al op vrij korte termijn kon Henk stoppen met werken als ZZP'er, en ook niet lang daarna stoppen met de hortensia's. Inmiddels werkt naast Henk ook Heiko (zoon), Corry (vrouw), Marleen (dochter), Frank (zoon) en Moniek (vriendin van Frank) bij Fruitbomen.net. Een hobby is het dus al lang niet meer te noemen, ookal is het nog wel nét zo leuk!

Sinds onze start in 2009 zijn wij als bedrijf gegroeid, en daarmee is natuurlijl wel de manier waarop wij werken veranderd. Ooit begonnen wij met het verkopen van een kleine selectie onder een afdak. Inmiddels hebben wij een bijzonder groot assortiment, een eigen teelt van oude fruitbomen en bijzondere rassen, en bezorgen wij fruitbomen met pakketpost door heel Nederland en België. Ondanks dat willen wij ons graag klein blijven voelen. Een persoonlijke benadering naar klanten te geven met een kwaliteitsproduct, is ons grootste doel. Een bijzonder assortiment van de beste rassen, met de beste kennis van Fruitbomen, maken dat mogelijk.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel