Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Malus domestica 'Zigeunerin'

Appelboom 'Zigeunerin'

De appel "Zigeunerin" is een vroegrijpende appelsoort die geschikt is voor zowel verse consumptie als verwerking. De vruchten worden half augustus geoogst. Ze kunnen tot half september bewaard worden, en moeten dus snel worden gegeten. De oorsprong van deze variteit is niet bekend. Enkele bronnen beweren dat het ras in Nederland is ontstaan. Volgens het pomologische boek "Nederlandse Fruitsoorten" (1942) komt de Zigeunerin echter oorspronkelijk uit Riga, Letland, en werd ze geintroduceerd in Nederland door het Nederlandse bedrijf Vallen in Swalmen, nabij Roermond. De "Zigeunerin" staat bekend om haar middelgrote tot grote vruchten die helder donkerrood van kleur zijn, met enige lichtere strepen. Het vruchtvlees is wit en verse appels hebben een licht zure smaak met enig aroma. Het ras is niet zelfbestuivend maar zelf wel een goede bestuiver voor andere rassen. Hoewel de Zigeunerin niet erg gevoelig is voor schurft en meeldauw kan wel vruchtboomkanker voorkomen op zware bodems. Het ras speelde een rol in de Rijnlandse fruitteelt in de jaren 1920 en 1930, waar ze gewaardeerd werd vanwege haar heldere kleuren en vroege rijping. Tegenwoordig is het ras door de korte houdbaarheid in de vergetelheid geraakt.

Pluktijd 9
Bewaren Vrij kort te bewaren
Vruchtkleur Rood, Oranje
Gebruik Consumptie
Smaak Zachtzuur
Bloeitijd ? Vroeg
Zelfbestuivend Nee, plant bestuiver met gelijke bloeitijd.

Zigeunerin bestellen

De appelboom is onderdeel van ons aanvullende assortiment, en op bestelling leverbaar in het winterseizoen (tussen oktober en maart, als bomen hun blad geheel hebben laten vallen). Prijs, maatvoeringen en levertijd zijn op aanvraag.


Neem contact op

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Kopfoto: Foto van Zigeunering door National Fruit Collection, Brogdale. Open Government Licence v2.0. . 📎